Ceny zbóż, notowania, aktualności

Kolejny miesiąc z rzędu spada indeks światowych cen olejów i tłuszczów

Kolejny miesiąc z rzędu spada indeks światowych cen olejów i tłuszczów

W kierunku spadku cen oddziaływał m.in. dalszy wzrost zapasów oleju palmowego, będący wynikiem wysokiej produkcji w Azji Południowo-Wschodniej i utrzymującego się słabego popytu importowego.

Według FAO, spadek wartości indeksu światowych cen olejów i tłuszczów mógłby być głębszy gdyby nie perspektywy napiętej sytuacji na rynku oleju sojowego w okresie najbliższych 2-3 miesięcy oraz mniejszej niż oczekiwano dostępności oleju słonecznikowego.

W całym 2012 roku średnia wartość indeksu światowych cen olejów i tłuszczów wyniosła 225 punktów wobec 252 punktów w 2011 roku.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej