UE wyeksportowała mniej wieprzowiny
Łączna kwota eksportu mięsa wieprzowego w okresie od stycznia do października tego roku wyniosła prawie 2,6 mln ton, co oznacza spadek o 2,9 proc. w odniesieniu do tego samego okresu z 2011 r.
Ważnym odbiorcą unijnego mięsa jest Rosja, to właśnie tam trafia 25 proc. eksportowanej ze Wspólnoty wieprzowiny ogółem. W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy eksport na tamten rynek zmniejszył się aż o 10 proc.
Jeszcze większą korektę w eksporcie UE odnotowała w stosunku do takich rynków jak: Hong Kong -33 proc., Korea Południowa -30 proc., Filipiny -26 proc.
Z drugiej strony poprawił się eksport unijnego mięsa do Chin, tam wzrost eksportu wyniósł 49 proc., z kolei w przypadku Ukrainy wywóz mięsa na tamten rynek wzrósł o 47 proc.
Jeżeli chodzi o wielkość importu mięsa wieprzowego do krajów Unii Europejskiej, to spadła ona w okresie styczeń- październik o 5,7 proc., osiągając poziom 29,714 ton.
Źródło: farmer.pl