Strategie Grains podnosi prognozy produkcji zbóż w UE
Strategie Grains szacuje także, że w 2013 roku zbiory zbóż w Unii mogą być o 10 proc. wyższe niż te odnotowane w 2012 roku.
Korekta prognoz dotyczących obecnego roku polegała przede wszystkim na obniżeniu szacunku zbiorów pszenicy - z 123 mln ton do 122,7 mln ton oraz podwyższeniu produkcji kukurydzy - z wcześniejszych 52,8 mln ton do 53,6 mln ton.
Gatunkiem, którego produkcja w największym stopniu skurczyła się" w porównaniu do 2011 roku była kukurydza. Tegoroczne zbiory są o 19 proc. mniejsze niż rekordowy, ubiegłoroczny wynik. Warto odnotować znaczący wzrost zbiorów żyta - o 25 proc. (rok do roku) do 8,6 mln ton. Obrodził też jęczmień. Produkcja tego gatunku szacowana jest obecnie na 54,3 mln ton, tj. o 3 proc. więcej niż sezon wcześniej.
Z kolei 10-procentowy wzrost produkcji zbóż w UE w 2013 roku będzie wynikał zarówno z większego areału upraw, jak i ze spodziewanej poprawy plonowania. W 2013 roku unijne zbiory pszenicy mogą osiągnąć 136 mln ton, znacząco więcej wobec 123 mln ton odnotowanych w bieżącym sezonie. Projekcja bazuje na założeniu 3,5 proc. wzrostu areału - do 23,6 mln ha oraz przeciętnych plonach w wysokości 5,7 t/ha wobec 5,4 t/ha w sezonie 2012/13. Zakładany jest normalny przebieg warunków pogodowych.
Strategie Grains podkreśla jednak, że do końca bieżącego sezonu światowy bilans pszenicy pozostanie wyjątkowo napięty. Wiąże się to niestety z nie najlepszymi warunkami pogodowymi dla upraw pszenicy występującymi obecnie w Australii i Argentynie, które będą miały prawdopodobnie przełożenie na gorsze wyniki zbiorów w tych krajach w stosunku do wcześniejszych prognoz.
Francuscy analitycy podnieśli prognozę unijnego eksportu pszenicy - z wcześniejszych 16,8 mln ton do 17,7 mln ton. Wysoki eksport pszenicy z Unii może jednak powodować jeszcze większe napięcie bilansu. Prognozowane zapasy końcowe pszenicy zostały jednak skorygowane w górę - z 9,2 mln ton do 9,6 mln ton, ze względu na spodziewane mniejsze spożycie wewnętrzne. Nadal jednak oznacza to poziom zapasów nieznacznie niższy w stosunku do 10 mln ton, postrzeganych jako adekwatny do pokrycia wewnętrznego zapotrzebowania.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA