Wieprzowina traci rynek, zyskuje drób. Trend szybko się nie odwróci
Jak szacuje IERiGŻ, w grudniu wieprzowina może być o 7 - 8 proc. droższa niż przed rokiem. Instytut przewiduje także, że przeciętne spożycie tego mięsa może wynieść w 2012 r. 40,5 kg, wobec 42,8 kg rok wcześniej. Zamiast coraz droższej wieprzowiny, Polacy chętniej kupują drób. W tym roku będzie on jedynym gatunkiem mięsa, którego spożycie per capita pójdzie w górę. IERiGŻ podaje, że w 2011 r. wynosiło 25,6 kg. W tym może sięgnąć 26 kg.
Zdaniem przedstawicieli branży, boom na drób potrwa jeszcze co najmniej dwa lata. Na to bowiem, że wieprzowina zacznie w Polsce tanieć i zagrozi ekspansji drobiu, na razie się nie zanosi, bo świński dołek, który wywołał falę podwyżek, może pogłębić się jeszcze bardziej - informuje Rz".
Źródło: Portal Spożywczy za: Rzeczpospolita