Ceny zbóż, notowania, aktualności

Branża mięsna nie może już bardziej oszczędzać na surowcu

Branża mięsna nie może już bardziej oszczędzać na surowcu

Profesor podkreśla, że poprzez optymalizację wymienionych procesów można uzyskać wymierne efekty ekonomiczne, bez zwiększenia poziomu inwestycji. - W zakresie oszczędności na surowcu branża mięsna osiągnęła już pewien trudny do przekroczenia próg. Zakłady starają się wykorzystać maksymalnie wszystko, co możliwe. Dlatego trzeba szukać wzrostu efektywności w innych obszarach - zaznacza prof. Pisula. - Oczywiście kluczowa pozostaje skala produkcji, czego przykładem są chociażby zakłady Pini Polonia, gdzie skala produkcji przekracza obecnie 12 tys. sztuk trzody chlewnej na dobę a w planach jest jej zwiększenie do 14 tys. na dwie zmiany. To pozwala na płacenie dostawcom surowca ceny na poziomie stawek niemieckich - dodaje.

Źródło: Portal Spożywczy