Zbiory kukurydzy w USA niższe o 13 proc. Zapasy rekordowo niskie
Jednak to nie poziom produkcji jest najbardziej niepokojący w przypadku amerykańskiego rynku (według statystyk produkcja w 2006 r. była niższa niż obecnie - 267,5 mln ton), a wyjątkowo niski poziom zapasów na koniec sezonu. Będą one najniższe od 17 lat, w wysokości zaledwie 18,63 mln ton. To kurczące się zapasy i wysoki poziom cen osiągany przez kukurydzę w transakcjach giełdowych budzi obecnie największe obawy.
W ostatnim dziesięcioleciu Stany prowadziły konsekwentnie politykę dynamicznego rozwoju produkcji bioetanolu z kukurydzy. W bieżącym sezonie przeszło 40 proc. produkcji krajowej zostanie skierowane na cele biopaliwowe. Jest to jeden z powodów windowania" cen kukurydzy na rynku amerykańskim, a co za tym idzie także na rynku globalnym.
Wysokie ceny kukurydzy spędzają sen z powiek amerykańskim hodowcom bydła, trzody chlewnej i drobiu, którzy doświadczają negatywnych skutków wysokich cen pasz. O ile producenci i eksporterzy odnotowują wyższe zyski, o tyle hodowcy i konsumenci znaleźli się w trudniejszej sytuacji.
Utrzymujące się wysokie ceny kukurydzy będą w dalszym ciągu zachęcać producentów do zwiększania areału tego gatunku i to nie tylko w USA. Tak było przecież w bieżącym sezonie. Gdyby nie dotkliwa susza, to dzięki znacznemu wzrostowi areału Stany odnotowałyby niekwestionowany rekord w produkcji kukurydzy.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA