Spada eksport mięsa i żywca wołowego
Dostawy do głównego rynku zbytu, tj. Turcji obniżyły się o 43 proc. do około 57 tys. ton. Znaczną część tego handlu stanowiło bydło. Handel z Rosją zmniejszył się o 33 proc. do nieco powyżej 44 tys. ton. Spadły także unijne dostawy żywca oraz mięsa wołowego do Chorwacji (o 5,8 proc. do 11,1 tys. ton), Libanu (o 17,3 proc. do około 9,5 tys. ton), jak również do Szwajcarii (o 37,5 proc. do około 9 tys. ton).
Obniżył się także eksport żywca oraz mięsa wołowego z Unii do Algierii (o 37,8 proc. do około 7 tys. ton). Pomimo odnotowania szeregu spadków w handlu Unia pozostała eksporterem netto mięsa, produktów z mięsa oraz żywca wołowego, ponieważ łączny import tych towarów do Wspólnoty obniżył się o 8,3 proc. do 153,8 tys. ton. Mniej wołowiny dostarczyły do Wspólnoty kraje z Ameryki Południowej (łącznie około 116 tys. ton). Tym niemniej Brazylia, Argentyna i Urugwaj nadal posiadają wspólnie 75,3 proc. udział w dostawach wołowiny ogółem do Unii.
W miesiącach styczeń-czerwiec br. import wołowiny z Australii zwiększył się o blisko 31 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2011 roku, wynosząc 10,3 tys. ton. Przewyższył on poziom dostaw z USA (9,6 tys. ton). Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii zmniejszył się o 3,1 proc. do około 9 tys. ton. Wzrosły za to dostawy tych towarów z Namibii (o 36,4 proc. do 4,4 tys. ton).
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA