Prezes SRW RP: Dramatyczny spadek pogłowia wpływa na kondycję producentów wieprzowiny
Polskie zakłady przetwórcze borykają się z niską rentownością produkcji. - Powodem jest wysoka cena żywca i jego brak, co powoduje zwiększanie importu mięsa. Na rentowność wpływ ma także nadmiar mocy produkcyjnych zakładów i zakaz używania mączek kostnych. Ogólny kryzys utrudnia eksport polskich przetworów mięsnych - zauważa Janusz Rodziewicz. - Pocieszające jest jednak to, że dobra sytuacja panuje w branży drobiarskiej i wołowej. Eksport mniej popularnych w kraju gatunków mięsa rozwija się a nasze ceny są niższe od cen konkurentów - dodaje.
Co zrobić, aby rentowność przemysłu mięsnego zaczęła rosnąć? - Patrząc w przyszłość, jedyną drogą jest zwiększanie eksportu. Najbardziej liczymy na kierunek wschodni. Niezwykle istotne będą decyzje dotyczące możliwości skarmiania krzyżowego mączkami kostnymi oraz stosowanie pasz GMO - prognozuje prezes SRW RP. Zwraca uwagę, że w druga połowa bieżącego może być dla branży mięsnej trudna: - Zapowiedzi podwyżek cen pasz nie wróżą w drugim półroczu poprawy sytuacji na rynku wieprzowiny - mówi Rodziewicz.
Źródło: Portal Spożywczy