Eksport drobiu nadal wysoki
Państwa członkowskie UE wyeksportowały od stycznia do maja br. 555,4 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu - o ok. 6 proc. więcej niż przed rokiem.
Zwiększyły się wysyłki mięsa i przetworów ze wszystkich gatunków drobiu, obniżyła natomiast sprzedaż żywca. W strukturze towarowej dominowało mięso kurcząt (470 tys. ton). Dynamika wzrostu eksportu jednak była już niższa niż w pierwszym kwartale br., gdy przyrost wywozu wynosił 12 proc.
Największe ilości drobiu do krajów trzecich wysłały, podobnie jak w roku ubiegłym, Francja, Holandia, Niemcy, Wielka Brytania i Polska.
Głównymi odbiorcami unijnego drobiu były Hongkong, Arabia Saudyjska, RPA, Benin, Rosja i Ukraina.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA