Ceny zbóż, notowania, aktualności

Żniwa najbardziej zaawansowane na południu Polski

Żniwa najbardziej zaawansowane na południu Polski

W woj. opolskim zebrano już 70 proc. zbóż. Jednak ziarno jest wilgotne, a pszenica zniszczona przez mrozy w okresie zimowo-wiosennym. Średnie plony pszenicy są na poziomie 5-6 t/ha, a jęczmienia jarego 5,5 t/ha - poinformowała dyrektor biura KFPZ Joanna Leśniewska.

W Podkarpackim zebrano już 80 proc. zbóż.

W woj. pomorskim zakończyły się żniwa rzepaku, natomiast zbiory zbóż się rozpoczynają. W uprawach zbóż jarych widoczne są tzw. odbicia, spowodowane przez okresową suszę, a następnie deszcze. Wtórne rozkrzewienia i wilgotne ziarno opóźniają żniwa. Jak informuje Federacja, pszenica jara w tym regionie jest jeszcze niedojrzała.

20 proc. ziarna zebrano z pól w woj. podlaskim. Średni plon pszenicy to 5 ton z hektara.

Bardziej zaawansowane są żniwa w woj. lubelskim, gdzie już skoszono 40 proc. upraw zbożowych. Zebrane ziarno jest drobniejsze niż w latach ubiegłych i ma gorsze parametry jakościowe. Średnie plony jęczmienia - to 6 t/ha, a pszenicy 7 t/ha. Tam gdzie wystąpiły wymarznięcia, plony zbóż będą niższe o kilkanaście procent. Ponad połowa zebranego ziarna wymaga dosuszenia. Dodatkowo burze opóźniały zbiory zbóż - zaznacza Leśniewska.

W Wielkopolsce zebrano 35 proc. zbóż. Po wiosennych wymarznięciach większość plantacji obsiana jest zbożami jarymi. Jakość zebranego ziarna jest dobra, choć wymaga ono dosuszania. Średni plon pszenicy ozimej wynosi 5-7 t/ha, a jęczmienia jarego i pszenżyta 6-7 t/ha. Pszenica jara jeszcze jest na polach.

Na Dolnym Śląsku rolnicy skosili 40 proc. zbóż. Jęczmień jary ma wysoką wilgotność. Średnie jego plony oceniane są na 5 t/ha, a jęczmienia ozimego - na 4t/ha.

W połowie zaawansowane są żniwa w woj. śląskim. Obserwuje się tam zniszczenia zbóż spowodowane gradobiciami. Plony jęczmienia szacowane są na 5,5-6 ton z ha.

Żniwa rozpoczynają się dopiero w woj. zachodniopomorskim. Na polach jest jednak mokro i kombajny mają utrudniony wjazd. Zebrane ziarno jest wilgotne.

Źródło: Portal Spożywczy za: PAP