Wieprzowina podrożała w UE
Niemieccy producenci oceniają, że ostatnia podwyżka cen wieprzowiny nadal nie jest w stanie pokryć wysokich kosztów produkcji
Stowarzyszenie Niemieckich Producentów Trzody Chlewnej uważa, że ta podwyżka nadal nie jest w stanie pokryć wysokich kosztów produkcji. Według ekspertów nagły wzrost cen na tamtejszym rynku jest spowodowany rosnącym popytem na wieprzowinę, który wśród konsumentów nakręca bardzo dobra pogoda.
Z kolei w Holandii, lider w produkcji wieprzowiny - holenderski Vion - również zwiększył swoje ceny za tusze o 10 eurocentów/kg netto do poziomu 1,70 euro/kg. Podana cena jest rekordowa. W ciągu ostatnich dziesięciu lat taki poziom cen był notowany w Holandii we wrześniu 2008 r.
W pozostałych krajach UE ceny tusz również poszły w górę i nie są to symboliczne podwyżki. Średnie ceny tusz o mięsności 56 proc. podrożały - w Holandii (+9 eurocentów), w Belgii (+10 eurocentów) w Austrii (+10 eurocentów), w Danii (+3 eurocenty) jednocześnie wyprzedzając francuską ofertę skupu.
W Hiszpanii cena nadal pozostaje na bardzo wysokim i stabilnym poziomie 1,82 euro/kg tuszy netto.
Źródło: Portal Spożywczy za: farmer.pl