Jemy coraz więcej importowanej wieprzowiny
Tylko w pierwszym kwartale tego roku sprowadziliśmy z zagranicy 135 tys. ton wieprzowiny - o 7 proc. więcej niż przed rokiem.
Eksperci szacują, że w tym roku produkcja wieprzowiny wyniesie blisko 1,7 mln ton i będzie aż o 200 tys. ton mniejsza niż w roku ubiegłym - podaje Dziennik Gazeta Prawna.
Tylko w pierwszym kwartale tego roku sprowadziliśmy jej z zagranicy 135 tys. ton - o 7 proc. więcej niż przed rokiem.
Mięso wieprzowe Pochodziło głównie z Niemiec, Danii, Belgii i Holandii.Przy tym ceny wieprzowiny w wymienionych krajach, poza Niemcami, są obecnie wyraźnie niższe niż w Polsce.
Za 100 kg trzeba w naszym kraju zapłacić średnio blisko 170 euro, a na przykład w Danii - 151 euro.
Eksperci są przekonani, że w następnych miesiącach nie należy się spodziewać dużego wzrostu cen wieprzowiny.
- Można oczekiwać że w grudniu będą one o około 5 proc. wyższe niż przed rokiem. Ich wzrost będzie tylko o 1 pkt proc. szybszy niż inflacji - uważa prof. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Źródło: Portal Spożywczy za: Dziennik Gazeta Prawna/farmer.pl