Ceny mięsa w marcu były wysokie
W marcu w największym stopniu podrożały oleje (+2,6 proc.), a potaniały ponownie artykuły mleczarskie (-2,5 proc.).
Ceny mięsa wzrosły nieznacznie (+0,4 proc. do 178,2 pkt), głównie za sprawą wołowiny, której notowania są obecnie rekordowo wysokie. Ceny wieprzowiny i mięsa owczego zmieniły się w stosunku do lutego nieznacznie, potaniał natomiast drób z uwagi na spowolnienie zapotrzebowania ze strony importu i wysoką podaż eksportową.
Biorąc pod uwagę dane historyczne, ceny mięsa ogółem są nadal wysokie, o 2 proc. wyższe niż przed rokiem i tylko o 2 proc. niższe od rekordowo wysokiego poziomu zanotowanego w listopadzie 2011 r. W pierwszym kwartale br. mięso było średnio o 3,5 proc. droższe niż w tym samym okresie 2011 r.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA