Drób z Tajlandii znów trafi na europejskie rynki
Restrykcje zostaną zniesione z dniem 1 lipca 2012 r. Wysyłki świeżego mięsa drobiu do UE były zabronione od 2004 r. na skutek epidemii ptasiej grypy i niespełnienia unijnych wymogów weterynaryjnych.
Jak przypominają analitycy FAMMU/FAPA, eksperci Komisji Europejskiej odbyli wiele wizyt kontrolnych w Tajlandii w celu oceny systemu zwalczania i zapobiegania ptasiej grypie. Po ostatniej kontroli w marcu 2011 r., urzędnicy z UE stwierdzili, że Tajlandia zapewnia wystarczające gwarancje w zakresie dostosowania do unijnych wymogów importowych dla mięsa drobiowego.
W związku z pozytywnymi wynikami inspekcji, Komisja zaproponowała zniesienie restrykcji importowych odnośnie tajskiego surowego mięsa drobiu. Roczny unijny kontyngent na przywóz surowego mięsa kurcząt z Tajlandii wynosi 92 610 ton, lecz w wyniku embarga był on niewykorzystywany. Tajlandia wykorzystuje natomiast w całości unijny kontyngent na eksport przetworów z kurcząt w wysokości 160 033 ton.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA (na podstawie ThePoultrySite)