W lutym ceny wołowiny nieco wyhamowały
W podobnym okresie ceny mięsa drobiowego zwyżkowały średnio o 0,5 proc., natomiast ceny wieprzowiny wzrosły o 4,2 proc.
W stosunku do lutego 2011 roku ceny wołowiny we Wspólnocie zwiększyły się średnio o 8 proc., natomiast ceny wieprzowiny oraz drobiu wzrosły odpowiednio o 9,6 proc. i 3,3 proc. Najwyższy roczny wzrost cen wołowiny odnotowano na Malcie (+40,8 proc.), na Łotwie (+32,8 proc.), w Wielkiej Brytanii (+23,5 proc.), w Irlandii (+19,0 proc.), w Polsce (+16,9 proc.), na Słowacji (+15,8 proc.), we Francji (+13,6 proc.), w Belgii (+12,5 proc.) oraz w Danii (+11,1 proc.). Cena wołowiny obniżyła się jedynie w Grecji (-0,7 proc.).
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA