Światowe zbiory soi spadną, w UE zmniejszy się jej przerób
W UE prognozowany jest spadek produkcji i spożycia oleju sojowego. Równocześnie zmniejszono prognozy importu soi do Chin o 0,5 mln ton do 55 mln ton.
Z kolei w Unii Europejskiej w sezonie 2011/2012 zmniejszy się przerób soi o około 1 mln ton do poziomu 11,5 mln ton, czyli najniższego wielu lat i 8 proc. mniejszego niż sezon wcześniej. Największe redukcje będą mieć miejsce Hiszpanii oraz Holandii, ale spadki dotyczyć będą również Niemiec, Francji, Portugalii, Grecji oraz Wielkiej Brytanii szczególnie w okresie stycznia do sierpnia br.
Skutkiem spadku przerobu soi będzie spadek produkcji oleju sojowego oraz 20 proc. spadek jego spożycia o 550 tys. ton do około 2,2 mln ton. Częściowo spadek zrekompensuje wzrost zużycia oleju słonecznikowego. Jednak całkowite spożycie 17 olejów i tłuszczów w bieżącym sezonie powinno się w Unii zmniejszyć o 200-300 tys. ton wobec sezonu 2010/2011, kiedy odnotowano poziom zużycia 30,2 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA