Polscy producenci wieprzowiny przegrywają z zachodnią konkurencją
Pogłowie trzody chlewnej do 2007 roku liczyło około 18 mln sztuk. Po gwałtownym załamaniu kilka lat temu, obecnie wynosi 13,3 mln.
Jak przypomina PB, w 2011 r. import wieprzowiny do Polski wzrósł do 574 tys. ton, a jego wartość przekroczyła aż 1,1 mld euro; eksport wyniósł 309 tys. ton, a jego wartość 579 mln euro - wynika z danych Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA. Paweł Kostrzyński z Zespołu ocenia, że w ostatnich latach z eksportera Polska stała się importerem wieprzowiny netto. Nic dziwnego, że coraz więcej firm sprowadza mięso z zagranicy - podkreśla.
Z obecnym stanem rzeczy nie godzi się Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus i wraz z innymi organizacjami branżowymi pracuje nad strategią rozwoju produkcji wieprzowiny w Polsce. Dla jej realizacji spróbuje pozyskać wsparcie resortu rolnictwa.
Źródło: Portal Spożywczy za: Puls Biznesu