Ceny zbóż, notowania, aktualności

W 2012 r. w UE wzrośnie jedynie spożycie mięsa drobiowego

W 2012 r. w UE wzrośnie jedynie spożycie mięsa drobiowego

Urzędnicy przewidują wzrost produkcji netto mięsa białego wobec 2011 r. o 0,6 proc. do 12,38 mln ton i 0,8 proc. wzrost konsumpcji do 11,84 mln ton. Na 2013 r. przewidywana jest podobna skala wzrostu, odpowiednio o 0,7 proc. i 0,6 proc.

Mięso drobiowe będzie nadal konkurencyjne cenowo w stosunku do mięsa czerwonego. Produkcja i spożycie drobiu wzrosną na całym świecie z wyjątkiem USA, gdzie z powodu niskiej opłacalności produkcja maleje od połowy 2011 r.

Unijny eksport drobiu w 2012 r. prawdopodobnie obniży się o 1,2 proc. do 1,27 mln ton. Na 2013 r. prognozowane jest dalszy spadek wywozu o 3,2 proc. Tegoroczny poziom importu pozostanie na poziomie z 2011 r. (ok. 800 tys. ton), natomiast w 2013 r. obniży się o 1,2 proc.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA (na podstawie Komisji Europejskiej)

Powrót do aktualności