Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny kurcząt brojlerów nadal wysokie

Ceny kurcząt brojlerów nadal wysokie

Wysoki poziom cen drobiu jest spowodowany drogimi paszami przy wzmożonym popycie wewnętrznym i eksportowym. W Polsce w styczniu br. średnia cena brojlerów wyniosła 121,9 EUR/100 kg i była o 2 proc. wyższa niż w grudniu ub. r., lecz o 3,4 proc. niższa niż rok temu. Polskie kurczęta były nadal najtańsze w całej UE (66 proc. średniej ceny unijnej). W połowie lutego br. ceny kurcząt w UE nieznacznie (+0,4 proc.) wzrosły wobec stycznia do 184,8 EUR/100 kg. W Polsce kurczęta podrożały w największym stopniu - o 18 proc. do 143,3 EUR/100 kg - wynika z analizy FAMMU/FAPA.

Tak wysoki wzrost cen drobiu notowanego w euro był wynikiem umocnienia się polskiej waluty. Ceny wyrażone w złotówkach wzrosły w mniejszym stopniu (o 13 proc.). Zwyżce cen drobiu sprzyja zwiększone jego spożycie i wysokie ceny wieprzowiny. W połowie lutego br. wyjątkowo potaniały natomiast kurczęta w Bułgarii - o 17 proc. do 124,9 EUR/100 kg, gdzie średnie ceny są obecnie najniższe w UE. Najdrożej kurczęta sprzedawane są nadal w Danii, Niemczech, Finlandii, Francji i na Cyprze (225- 258 EUR/100 kg).

Wśród tradycyjnych dużych producentów i eksporterów z krajów UE, najbardziej na wyższym eksporcie zyskała Hiszpania, która zwiększyła ilość wysyłanych towarów o 49 proc. Tym samym wyprzedziła Polskę i zajęła trzecie miejsce wśród krajów UE eksportujących produkty wieprzowe poza to ugrupowanie. Trochę szybciej niż przeciętnie dla całej Unii urosła sprzedaż z Niderlandów (24 proc.). Dwaj najwięksi eksporterzy, Niemcy i Dania, rośli nieco wolniej niż rynek, bo odpowiednio o 18 i 11 proc. Ciekawy jest za to przypadek Irlandii, która zwiększyła sprzedaż o 84 proc. Eksport z Polski rósł dokładnie w takim samym tempie jak przeciętnie dla całej UE-27, czyli o 19 proc.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA