Sytuacja na rynku – drób
Średnia stawka na dziś to 3 złote 70 groszy za kilogram, czyli o 10 procent więcej niż w połowie stycznia. Jak zawsze, gdy kurczaków brakuje, a ceny idą w górę, wolny rynek płaci zdecydowanie więcej niż zakłady z podpisanymi umowami kontraktacyjnymi. I tak podczas gdy w dużych firmach stawki zatrzymały się na poziomie około 3 i pół złotego za kilogram, w małych ubojniach sięgają maksymalnie 4 złotych.
BROJLERY
ceny skupu netto zł/kg
wolny rynek 3,60 - 4,00
umowy kontraktacyjne 3,45 - 3,60
Odwrotna sytuacja jest z indykami, tu brak handlu skutecznie ograniczył popyt na indycze mięso. A ceny ruszyły w dół - w porównaniu z jesienią spadły prawie o złotówkę za kilogram.
INDYKI
ceny skupu netto zł/kg
indory 5,40 - 5,80
indyczki 5,20 - 5,50
Powyższe stawki pozwalają zaledwie na zwrot kosztów produkcji, a niektóre firmy płacą jeszcze mniej. Mimo to hodowcy nie poddają się - wręcz przeciwnie. Szykując się na Euro, wstawiają tyle piskląt ile się da.
Źródło: Agrobiznes TVP