Sytuacja na rynku – mięso
Tak więc wyniki eksportu nie nastrajają przetwórców zbyt dobrze. Ci też nie robią zakupów. I na razie posiłkują się zgromadzonymi zapasami, co w zupełności wystarcza.
Nie ma również importerów - ryzykantów. Towar z zagranicy sprowadzany jest tylko wtedy, gdy kontrakt jest już podpisany. Taka sytuacja przekłada się oczywiście na ceny.
Dla porównania tak zwana szynka 4D jeszcze przed świętami kosztowała 10 i pół złotego. Teraz nawet o złotówkę mniej.
Ale najbardziej i tak tanieje to, co zwykle jest najtańsze. Jak choćby tłuszcze, których ceny w ciągu zaledwie miesiąca spadły nawet o 2 złote. To szokujące dla tych, którzy towar sprzedać muszą i wyjątkowo kuszące do spekulacyjnych zakupów.
GIEŁDY TOWAROWE
zł/kg
tłuszcze twarde
grudzień 5,50 - 5,60
styczeń 3,50 - 3,80
skórki
grudzień 3,00 - 3,20
styczeń 2,20 - 2,30
Źródło: Agrobiznes TVP