Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prezes UPEMI: Ceny surowca mięsnego będą spadać

Prezes UPEMI: Ceny surowca mięsnego będą spadać

Według Wiesława Różyńskiego rok 2011 był wyjątkowy na rynku surowcowym biorąc pod uwadze przede wszystkim wieprzowinę.

- Zachwiana została sezonowość cen - mówi prezes UPEMI - Spodziewane w III i IV kwartale spadki cen surowca nie nastąpiły, obserwowaliśmy natomiast rosnące od października ceny wieprzowiny, które w grudniu osiągnęły swój rekord. Przyczyn takiej sytuacji było wiele: osłabienie polskiej złotówki, zmniejszony poziom importu zagranicznego mięsa oraz niski stan pogłowia świń w kraju. Ta niekorzystna sytuacja odbija się przede wszystkim na przetwórcach, którzy chcąc utrzymać się na rynku kupują drogi surowiec, nie mogą jednak w sposób znaczący manipulować cenami aby nie zniechęcać konsumentów. Jednak z początkiem roku obserwujemy, że ceny surowca spadają. W pierwszych dwóch tygodniach stycznia nastąpiło obniżenie cen w klasie E o 70 gr/kg. Myślę, że trend ten będzie się utrzymywał przez najbliższe tygodnie.

Spytany o przyszłość, prezes Różański odpowiada:

- Trudno jest stawiać długookresowe prognozy i przewidywać, jak będzie kształtowała się sytuacja na rynku mięsa, który jak wiemy jest bardzo niestabilny. Jedno jest pewne - rok ten nie będzie łatwy dla branży. Ceny surowca będą uzależnione od sytuacji na rynku Unii Europejskiej, kursu złotego oraz tegorocznych zbiorów.

Zdaniem Wiesława Różańskiego prawdopodobne jest, że rok 2012 będzie trudny także dla sektora drobiowego.

- W dobie globalnego kryzysu gospodarczego zakłady przetwórstwa będą podchodziły z dystansem do nowych inwestycji - twierdzi prezes UPEMI - Wysokie ceny pasz i surowca spowodują podwyżki cen przetworów z mięsa drobiowego, co przyczyni się do zmniejszenia zainteresowania tego typu asortymentem wśród polskich konsumentów. Niski popyt i wysokie ceny w efekcie przełożą się na rentowność produkcji. W pierwszej połowie 2012 roku przewiduje się wzrost eksportu w sektorze mięsa i przetworów drobiowych. W obecnej kryzysowej sytuacji działania producentów powinny być skierowane przede wszystkim na rynki zewnętrzne.

Prezes Różański dodaje także, że obecny rok nie będzie tak dobry dla eksportu mięsa wołowego, jak rok ubiegły.

- Rok 2011 był korzystny dla eksportu mięsa wołowego - przyznaje Różański - Agencja Rynku Rolnego wystawiła ponad dwukrotnie więcej pozwoleń na wywóz tego mięsa niż rok wcześniej. Było to związane z uchyleniem przez Turcję zakazu importu wołowiny i żywych zwierząt oraz ze znacznym zwiększeniem wywozu mięsa wołowego do krajów arabskich. W roku 2012 eksport mięsa wołowego będzie powoli spadał ze względu na zmniejszającą się produkcję wynoszącą około 2 proc. w stosunku do roku ubiegłego.

Źródło: Portal Spożywczy