Indeks cen żywności FAO w dół. Tańsza wieprzowina
Indeks FAO był o 11 proc. niższy od rekordowo wysokiego poziomu notowanego w lutym br. i o 6 proc. niższy niż przed rokiem. W grudniu w stosunku do listopada 2011 r. w największym stopniu potaniały zboża (-4,8 proc.), cukier (-3,8 proc.) i oleje (-3,1 proc.). Indeks cen mięsa wyniósł 179,3 pkt i był nieznacznie (o 0,4 proc.) niższy niż od rekordowo wysokiego (180,1 pkt) w listopadzie.
Spadek cen nastąpił głównie za sprawą wieprzowiny, która potaniała o 2,2 proc. Nieznacznie niższe były w grudniu również ceny baraniny. Notowania drobiu i wołowiny natomiast w niewielkim stopniu wzrosły. Mięso w ubiegłym roku było średnio o 16 proc. droższe niż w 2010 r., wzrost cen wystąpił w przypadku wszystkich gatunków mięsa, a najbardziej podrożała baranina.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA