Ceny zbóż, notowania, aktualności

GIW: proces otwarcia rynku chińskiego dla wieprzowiny z Polski jest na ukończeniu

GIW: proces otwarcia rynku chińskiego dla wieprzowiny z Polski jest na ukończeniu

Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii ocenia, że od wymiany pierwszych listów intencyjnych do rzeczywistego otwarcia rynku mija co najmniej dwa lata

- Ostatnio najbardziej pożądanym kierunkiem jest Daleki Wschód, dlatego nasze wysiłki były skierowane na Chiny, Tajwan, Koreę Południową. Tam staraliśmy się rozwijać kierunki eksportowe. W tej chwili można powiedzieć, że jesteśmy na ukończeniu procesu otwarcia rynku chińskiego - mówi Jażdżewski w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl.

Zastępca głównego lekarza weterynarii podkreśla, że od wymiany pierwszych listów intencyjnych do rzeczywistego otwarcia rynku mija co najmniej dwa lata, szczególnie, jeśli rozmowy toczą się z krajami, które mocno chronią swoje rynki.

- Deklaracja ze strony jednego przedsiębiorcy, który by chciał eksportować na rynek jakiegoś kraju, nie jest wystarczająca. Proces trwa bardzo długo - dwa trzy lata. Musi być determinacja przynajmniej części branży, bo po dwóch latach taki przedsiębiorca może zmienić swoje plany i być mniej zainteresowany eksportem - tłumaczy Krzysztof Jażdżewski.

Źródło: Portal Spożywczy, PB