Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prezes SRW RP: Nasze tegoroczne działania przekładają się na wzrost eksportu mięsa

Prezes SRW RP: Nasze tegoroczne działania przekładają się na wzrost eksportu mięsa

W tym roku wśród najważniejszych dokonań SRW RP znalazła się także organizacja imprezy o nazwie Świętomięs Polski. - Odbyła się ona 11 września na Starym Rynku w Poznaniu, w przeddzień targów Polagra-Food. Świętomięs Polski został sfinansowany z funduszy promocji mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego - mówi Janusz Rodziewicz. - Ciągle napływające liczne pozytywne komentarze oznaczają sukces zorganizowanej imprezy, czyli prawdziwej promocji trzech gatunków polskiego mięsa. W imprezie uczestniczyło ponad 15 tys. ludzi - dodaje.

Innym znaczącym wydarzeniem w działalności Stowarzyszenia był udział w przygotowaniu III Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy, które odbyło się 8 kwietnia w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. - Współorganizatorami tej imprezy były takie podmioty, jak: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Polska Federacja Branży Mięsnej, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, oraz Związek Rzemiosła Polskiego - wylicza prezes SRW RP. - Impreza była podsumowaniem certyfikacji wielkanocnych wędlin wielkopolskich oraz ogólnopolskich konkursów wielkanocnych - zaznacza.

SRW RP wzięło też czynny udział we wspólnym stoisku branży mięsnej promującym mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe na targach Polagra. - Stowarzyszenie uczestniczyło we wspólnym przedsięwzięciu branży mięsnej. Wraz z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą tradycyjnie zorganizowało XVII Forum Rzeźnictwa i Wędliniarstwa, na którym odbyły się konkursy wędliniarskie. W trakcie trwania targów, przez cztery dni, promowane było mięso końskie oraz jagnięcina, promocja sfinansowana z funduszy promocji. Zwieńczeniem wydarzeń był Galowy Wieczór Branżowy połączony z ogłoszeniem wyników konkursów i rozdaniem nagród przez ministrów Tadeusza Zalewajka i Jarosława Wojtowicza - mówi Rodziewicz.

Zwraca również uwagę na przeprowadzone w tym roku szkolenia i warsztaty. - Konferencja: "Zastosowanie i wprowadzanie znakowania wartością odżywczą GDA oraz QUID w przetwórstwie mięsnym" spotkała się z dużym zainteresowaniem w zakładach mięsnych, a w efekcie rozwinięcie części poruszanych w jej trakcie tematów podczas warsztatów: "Wyliczenie procentowej zawartości składników mięsnych". Zorganizowano trzy tury warsztatów. Na początku nowego roku, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, planujemy zorganizować dwudniową konferencję na temat oszczędności w firmach mięsnych - zapowiada prezes SRW RP.

Źródło: Portal Spożywczy