Sytuacja na rynku – drób
Tu karty rozgrywa handel, a dopóki ożywienia nie widać, a towaru jest w bród - ceny nie wzrosną. Ile dziś dostają hodowcy? Najczęściej około 3 złotych 60 groszy za kilogram brojlerów. I nie ma wielkiej różnicy czy podpisali umowy kontraktacyjne czy sprzedają towar na wolnym rynku. A to zawsze świadczy o swoistej równowadze między podażą a popytem.
W porównaniu z początkiem roku, ceny jakie dziś oferują ubojnie są o 1/10 wyższe, ale w stosunku do najwyższych wrześniowych stawek notują już kilkunastoprocentowy spadek.
BROJLERY - ceny skupu netto
zł/kg
styczeń - 3,24
kwiecień - 3,96
czerwiec - 3,89
wrzesień - 3,96
grudzień - 3,59
Przetwórcy mają silny argument - przy obecnych cenach tuszek więcej nie zapłacą. A nawet, gdyby towaru zrobiło się zbyt mało, zawsze można sięgnąć po zgromadzone wcześniej w chłonidach zapasy. Dla hodowców to niewątpliwy mankament polskiego rynku, którym od lat rządzi nadprodukcja. Ale po Nowym Roku wzrosty są bardzo prawdopodobne.
Źródło: Agrobiznes TVP