Ceny zbóż, notowania, aktualności

Spadają ceny kurcząt brojlerów na rynku UE

Spadają ceny kurcząt brojlerów na rynku UE

Na spadek cen drobiu miały wpływ czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji kurcząt na skutek poprawy opłacalności. W 14 państwach członkowskich kurczęta w listopadzie kosztowały mniej niż w październiku, w 7 państwach więcej, a w pozostałych nie było zmian. W Polsce ceny listopadowe obniżyły się wobec października o 7% do 126,5 EUR/100 kg i były najniższe w całej UE (67% średniej unijnej), co wpływało na wzrost konkurencyjności eksportu.

Skala spadku cen notowanych w złotówkach była mniejsza niż w euro i wyniosła 5% do 557,7 zł/100 kg. W listopadzie, podobnie jak przed miesiącem, kurczęta były sprzedawane najdrożej w Niemczech, na Cyprze, w Finlandii, Danii, Francji i we Włoszech.

Listopadowy poziom cen był jednak w tym roku o 7 % wyższy niż w analogicznym okresie 2010 r. i o 10% wyższy od średniej z ostatnich 5 lat. Największy wzrost cen w skali roku miał miejsce w Danii (18%), Włoszech (17%), Polsce (12%), Słowacji (11%) i Wielkiej Brytanii (9%). W nielicznych państwach zanotowano spadek cen: na Węgrzech (-17%), w Republice Czeskiej (-4%), na Łotwie (-2%) i w Portugalii (-1%).

W najbliższym okresie poziom notowań brojlerów w UE pozostanie na poziomie wyższym niż w 2010 r. i w ciągu minionych 5 lat. W tygodniu do 11 grudnia br. brojlery na rynku unijnym nieznacznie podrożały w stosunku do końca listopada (o 0,4%) i do końca roku prawdopodobnie zaobserwujemy dalszy, minimalny wzrost cen. Na wsparcie cen będą wpływały utrzymujący się wysoki poziom eksportu drobiu poza UE oraz wzrost popytu w okresie świątecznym. Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych trzech kwartałach 2011 r. państwa UE sprzedały na rynki krajów trzecich ponad 1 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu - o ok. 15% więcej niż w tym samym okresie 2010 r.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA FAMMU/FAPA na podst. Komisji Europejskiej)