Sytuacja na rynku – króliki
Producenci nie mogą narzekać na ceny skupu żywca króliczego. Są podobne do ubiegłorocznych. W zależności od jakości surowca kilogram kosztuje od 5 do 7 złotych.
KRÓLIKI
ceny skupu żywca zł/kg
2011 5,00 - 7,00
2010 5,00 - 6,90
2009 4,20 - 6,00
2008 3,80 - 4,50
Najdroższe są jak zwykle rasy mięsne, białe z wysoko towarowych ferm, ale coraz częściej wyższą cenę bliską 6 złotych można dostać za szare króliki z przydomowych hodowli, uważane przez część przetwórców za znacznie zdrowsze i lepiej nadające się do produkcji, na przykład zupek dla dzieci. Króliki takie są żywione marchwią, burakami i sianem, rzadziej granulatem przemysłowym. Poza tym nie zawierają hormonów.
Królicze mięso coraz częściej trafia do krajowych odbiorców w ramach kontraktów podpisywanych z sieciami na cały rok.
Źródło: Agrobiznes TVP