Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rozpoczynają się kontrole zakładów mięsnych, starających się o uprawnienia eksportowe do Chin

Rozpoczynają się kontrole zakładów mięsnych, starających się o uprawnienia eksportowe do Chin

- O pozwolenia na eksport starają się zakłady mięsa czerwonego. Kontrola inspektorów z Chin rozpocznie się 23 października i potrwa do 4 listopada 2011r. Mamy nadzieję na pozytywne wyniki, a tym samym na uzyskanie kolejnego pozwolenia - mówi w rozpowie z serwisem portalspozywczy.pl Ilona Suwała, technolog żywności Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Piotr Ziemann ze Stowarzyszenia przypomina, że o uprawnienia eksportowe do Chin stara się 17 zakładów.

- Chińczycy chcą pracować tylko z największymi ubojniami. Sami wybierają sobie tych, którzy mają największe możliwości i mogą w ciągu miesiąca dostarczyć nie jeden kontener, ale np. 2-3 statki towaru. Nie chcą natomiast rozmawiać z przetwórcami - mówi Piotr Ziemann.

Jak przypomina Ilona Suwała, obecnie dopuszczone do eksportu na rynek chiński jest mrożone mięso drobiowe z wyłączeniem podrobów. Uprawnienia do jego eksportu mają: Superdrob SA, P.P.U.H. Prosper Sp. z o.o., Storteboom Hamrol Sp. z o.o., Zakłady Mięsne Biernacki, Alima-Gerber SA Production Plant z Rzeszowa ma pozwolenie na eksport produktów spożywczych w słoiczkach, przeznaczonych dla dzieci, zawierających mięso drobiowe lub mięso z indyka.

Mariola Szwaj Dyrektor ds Handlowych w firmie Verico Experts Sp. z o.o. ocenia, że do rozpoczęcia eksportu polskiej wieprzowiny do Chin jeszcze droga daleka.

- Przez wiele lat rząd polski nie był w stanie podpisać z władzami chińskimi odpowiednich porozumień, które by otwarły rynek chiński na polską wieprzowinę. Dopiero 24 maja 2010 w Pekinie pomiędzy Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP a Generalnym Urzędem Nadzoru Jakości Inspekcji oraz Kwarantanny ChRL został podpisany protokół w sprawie sprawowania nadzoru i wymagań weterynaryjnych dotyczących mięsa wieprzowego wywożonego z Polski do Chin. Dokument ten umożliwił rozpoczęcie działań w kierunku otwarcia rynku chińskiego na polską wieprzowinę - mówi Mariola Szwaj.

Źródło: Portal Spożywczy, PB