Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – zboża

Sytuacja na rynku – zboża

Dostępne ziarno jest bardzo porośnięte i zawilgocone. Większość żyta nadaje się jedynie na pasze, bo liczba opadania nie przekracza 70 sekund, podczas gdy norma dla żyta konsumpcyjnego zaczyna się od 120 sekund. Podobnie rzecz ma się z pszenicą. Dopuszczalna liczba zanieczyszczeń to 6%, tymczasem jako konsumpcyjne kupowane jest ziarno przekraczające poziom 15%. Już samo to kwalifikuje taką pszenicę jako paszową. A do tego dochodzi jeszcze liczba opadania. Dla pszenicy konsumpcyjnej zaczyna się ona od 210 sekund, ale przetwórcy kupują ziarno z liczbą opadania od 160 sekund. Czemu? Bo lepszego parametrowo ziarna brakuje, a z czegoś piec chleb trzeba. Jednak im niższe parametry, tym chleb który kupujemy jest coraz bardziej gliniasty. A chemiczne "polepszacze" sprawiają, że takie pieczywo szybko się kruszy i schnie.

Źródło: Agrobiznes TVP