Rośnie eksport wołowiny, zwiększają się stada
Janusz Rodziewicz ocenia, że zapotrzebowanie na polską wołowinę jest na świecie tak duże, że producenci nie odczuli dotkliwie problemów, jakie pojawiły się po drastycznym podniesieniu tureckich ceł eksportowych na ten gatunek mięsa. - Rynki eksportowe na krajową wołowinę są wręcz wyśmienite - cieszy się prezes SRW RP. - Dobrą koniunkturę zauważyli także hodowcy. Wraz ze wzrostem eksportu, rosną stada bydła - zauważa.
Dodaje, że w tej chwili jedynym problemem dla producentów jest to, że Polacy jedzą zbyt mało wołowiny. - Do niedawna nie mieliśmy w kraju mięsa wołowego wysokiej klasy. Jednak z każdym rokiem ilość wytwarzanej wołowiny typowo mięsnej zwiększa się. To zasługa, między innymi, systemu QMP, wprowadzonego przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego - wskazuje Rodziewicz. - Aby spożycie wołowiny wzrosło, potrzebna jest jej odpowiednia jakość - zaznacza.
Źródło: Portal Spożywczy