Rekordowe ceny żywca w Chinach
Według Ministerstwa Handlu Chin, ze względu na zwiększony popyt na wieprzowinę w czasie Święta Środka Jesieni, które w tym roku przypada na 12 września, krótkoterminowe ceny wieprzowiny mogą nadal rosnąć.
Według analiz przygotowanych przez dziennik Dongzaobao, w październiku br. można spodziewać się korekty cen wieprzowiny na chińskich giełdach a od listopada mogą one ponownie wrosnąć. Kolejny rekord ceny wieprzowiny osiągną zapewne na początku lutego przyszłego roku, kiedy w Chinach obchodzone będzie Święto Wiosny. Analitycy gazety prognozują, że wtedy najwcześniej należy się spodziewać dłuższej tendencji spadkowej.
Ustabilizowały się natomiast ceny kurcząt brojlerów. Od miesiąca w środkowych Chinach trzeba za nie płacić 18 yuanów (8,3 zł) a na północnych wschodzie kraju 23,6 yuana (10,88 zł).
W wywiadzie dla pekińskiego dziennika Qingnianbao, przedstawiciel firmy Huadu, która dostarcza połowę mrożonego drobiu na rynek stolicy Chin, oświadczył, iż firma zwiększyła obój kurcząt do 300 tysięcy dziennie co pozwoliło utrzymać ceny.
Źródło: Portal Spożywczy za: Eastlink Consulting