Prof. Pisula: Wysokie ceny żywca hamują rozwój firm mięsnych
Do czynników, które wpływały negatywnie na kondycję producentów i przetwórców mięsa w I połowie roku, profesor Pisula zalicza przede wszystkim: trudne warunki współpracy z sieciami handlowymi, oraz niebezpieczne dla branży decyzje Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie ubojów gospodarczych. Wskazuje też na brak działań porządkujących rynek mięsa a zwłaszcza przetworów mięsnych. Jako przykład podaje wciąż nie do końca satysfakcjonujące rozwiązania w zakresie informacji dla kupujących. Zdaniem profesora wymienione kwestie będą rzutować na kondycję zakładów mięsnych też w II połowie roku.
Andrzej Pisula dostrzega również pozytywne tendencje - takie jak wyraźny postęp w eliminacji chorób zwierzęcych, zwłaszcza choroby Aujeszkyego. - Producentom sprzyja zgoda na sprzedaż polskiego mięsa w szeregu krajach dalekiego wschodu - zauważa prof. Pisula. - Do pozytywów zaliczyć trzeba także uruchomienie funduszy wspomagających produkcję i sprzedaż mięsa - dodaje.
Źródło: Portal Spożywczy