Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rzecznik Animeksu: Zakłady mięsne powinny stale poprawiać efektywność

Rzecznik Animeksu: Zakłady mięsne powinny stale poprawiać efektywność

Zdaniem Andrzeja Pawelczaka, wzrosty cen trzody w dość istotny sposób wpływają na przetwórców.

- Wzrosty te, jak doskonale wiedzą wszystkie zakłady przetwórcze, bardzo trudno jest przełożyć na wzrost ceny produktu końcowego w takim okresie czasu, aby przetwórca nie ponosił strat z tego powodu - zauważa Pawelczak i dodaje - To z kolei ma bezpośredni wpływ na kondycję finansową zakładów.

Zdaniem rzecznika Grupy Animex, stała poprawa efektywności na każdym etapie produkcji żywności, czyli "od pola do stołu" to konieczność dla każdego zakładu mięsnego chcącego konkurować na obecnym rynku europejskim.
- Od tego zależy ewentualna poprawa rentowności całej branży - mówi Pawelczak.

 

 

 

 

 

Źródło: Portal Spożywczy