Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – drób

Sytuacja na rynku – drób

Wiele argumentów przemawia więc za tym, że ceny powinny raczej rosnąć. Chociażby mała podaż żywca drobiowego, wyższe ceny wieprzowiny, które z reguły ciągnęły za sobą notowania białego mięsa. Do tego niski poziom złotego powodujący, że opłacalny staje się eksport, a import wyhamowuje. Tyle teoria, bo praktyka pokazuje coś zupełnie przeciwnego. Podobno krajowe niedobory wciąż uzupełniają dostawy z Niemiec i Francji. Firmy, podpisały całoroczne umowy, zabezpieczając się przed wahaniami kursów walutowych. Teraz o brak surowca się nie boją. Szczególnie że do uboju nadal trafiają także kury z likwidowanych stad.

Dziś hodowcy, którzy podpisali umowy kontraktacyjne dostają za brojlery około 3 złotych 80 groszy. Na wolnym rynku stawki nadal utrzymują się na granicy 4 złotych.

 

DRÓB

ceny skupu netto           zł/kg

brojlery

umowy kontraktacyjne    3,70 - 3,85

wolny rynek             4,00 - 4,10

kury

mięsne                  2,50 - 2,55

nioski                  1,30 - 1,40

 

I dużych spadków raczej nie będzie. Tak więc najbardziej prawdopodobny scenariusz na najbliższe tygodnie, to stabilizacja.

Źródło: Agrobiznes TVP