Wzrosty cen trzody przełożą się na ceny wędlin?
Rosnące ceny żywca wieprzowego to nie jedyny czynnik mogący skłonić przetwórców do podniesienia cen wędlin. - Dodatkowo zbiory zbóż w Polsce, w związku z pogodą, są bardzo utrudnione i spowodują problemy szczególnie ze zbożami konsumpcyjnymi. Niestety, brak na rynku zwierząt rzeźnych i import wieprzowiny, aby zrównoważyć popyt, spowodują znaczne trudności małych ubojni. Sprzyjać to będzie koncentracji ubojów - prognozuje Andrzej Pisula.
Profesor zwraca uwagę, że braki surowcowe, już bardzo widoczne w bydle a jeszcze bardziej dotkliwe w trzodzie chlewnej, spowodują konieczność skoncentrowania się na pełniejszym wykorzystaniu surowca mięsnego w kierunku najbardziej opłacalnych i dobrze sprzedających się asortymentów. - Nieuniknione jest też dążenie do specjalizacji produkcji i wzajemnego uzupełniania oferty handlowej, oraz ograniczenia kosztów, czyli lepszego wykorzystania mocy produkcyjnej i ograniczanie zatrudnienia - mówi prof. Pisula.
Źródło: Portal Spożywczy