Ceny zbóż, notowania, aktualności

Polacy nie chcą jeść wołowiny. Branża zastanawia się co z tym zrobić?

Polacy nie chcą jeść wołowiny. Branża zastanawia się co z tym zrobić?

Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM) prognozuje na łamach "Pulsu Biznesu" dalszy spadek poziomu konsumpcji wołowiny w Polsce do 2,9 kg na osobę

Według "PB" powodem takiej sytuacji jest silny wzrostu cen wołowiny, jaki nastąpił w ostatnich latach w efekcie potężnego wzrostu jej eksportu. Zdaniem Krzysztofa Woźnicy, prezesa Zakładów Mięsnych Silesia ten rodzaj mięsa jest więc obecnie bardzo drogi w stosunku do wieprzowiny czy drobiu.

Ze spadkiem spożycia wołowiny w Polsce chce walczyć m.in. PZPBM. Jak pisze "PB" w tym celu zrzeszenie podjęło szereg działań mających przywrócić wołowinę na polskie stoły. We współpracy z naukowcami opracowało pierwszy polski system jakości dla produkcji mięsa wołowego pod nazwą QMP (Quality Meat Program). Produkty kulinarne opatrzone tym znakiem pojawiły się już w halach Makro.

Źródło: Portal Spożywczy za: Puls Biznesu