Prof. Wierzbicka: Produkcja wołowiny może być efektywna
Projekt zrywa z praktykami w polskiej nauce, zakładającymi realizację badań dla samej nauki. - Tworzymy nową kulturę projektową na wzór takich projektów w Europie i na świecie. Badania są maksymalnie aplikacyjne i transparentne. Ich wyniki podawane są na bieżąco "on-line". Po analizie w formie publikacji naukowych wyniki badań trafiają do świata nauki, a rozwiązania gotowe do użycia są wdrażane w praktyce produkcyjnej: w gospodarstwach rolnych, firmach produkujących pasze, transportujących zwierzęta jak i ubojniach oraz zakładach mięsnych. Znajdują one zastosowanie także w jednostkach wprowadzających do obrotu oraz gastronomii, są przekazywane do praktyki produkcyjnej by efektywnie mogły być wykorzystane - podkreśla prof. Wierzbicka. - Chcemy i możemy udowodnić, że produkcja wołowiny może być dla całego łańcucha efektywnym procesem, co potwierdzają doświadczenia zagranicznych partnerów. Chcemy także przekonać producentów, właścicieli zakładów mięsnych i handlowców, że celem projektu jest zaproponowanie im gotowych, starannie opracowanych i udokumentowanych rozwiązań - dodaje.
Źródło: Portal Spożywczy