Ceny zbóż, notowania, aktualności

Spożycie mięsa idzie w górę – głównie za sprawą drobiu

Spożycie mięsa idzie w górę – głównie za sprawą drobiu

Wzrost apetytu na mięso to w ostatnich latach głównie zasługa drobiu. W tym roku przeciętny Polak zje 26 kg tego mięsa, o 1 kg więcej niż w 2010 r. Drób zyskuje także dlatego, że nie jest drogim mięsem. IERIGŻ podaje, że w maju tuszka kurczaka kosztowała ok. 7,4 zł za kg. W tym czasie za kilogram wołowiny z kością trzeba było zapłacić prawie 22 zł  - podała "Rzeczpospolita".

Jak czytamy w "Rz", według IERIGŻ w 2010 r. przeciętne spożycie wołowiny wyniosło 3 kg. W ciągu dekady spadło o ponad 4 kg i nadal się kurczy. W 2011 r. może zmaleć do 2,9 kg.

Niezagrożona na polskich stołach jest natomiast pozycja wieprzowiny. Jej średnie spożycie od 2006 r. nieprzerwanie przekracza w ciągu roku 40 kg. W tym roku zmaleje jednak o 20 dkg, do 42 kg na osobę.

Źródło: Portal Spożywczy za: Rzeczpospolita