Przetwórcy wieprzowiny skarżą się na coraz niższą rentowność
Z kupuj" do neutralnie" obniżył rekomendację dla Polskiego Koncernu Mięsnego Duda Dom Maklerski AmerBrokers. Przecena akcji to niejedyny powód do zmartwień dla zarządu PKM Duda.
Jak pisze "Parkiet", zdaniem ekonomistów BGŻ negatywny wpływ na marże firm mięsnych mają wysokie ceny surowca. W pierwszej połowie 2011 r. żywiec był o 11 proc. droższy niż rok wcześniej. Spadające pogłowie trzody chlewnej - według BGŻ może w tym roku po raz pierwszy od 48 lat spaść poniżej 13 mln sztuk - zaostrzy walkę o surowiec, a co za tym idzie, zwiększy także koszty zakładów.
Monika Kalwasińska, analityk DM PKO BP, zwraca uwagę, że wysokie ceny będą miały negatywny wpływ głównie na marże brutto ze sprzedaży firm specjalizujących się w przetwórstwie. Jej zdaniem dla PKM Duda korzystne w tej sytuacji jest to, że zajmuje się on także ubojem.
Źródło: Portal Spożywczy za: Parkiet