Rosyjski drób zaleje Europę?
W ciągu ostatnich 5 lat produkcja drobiu w Rosji wzrosła aż o 75 proc.
W połowie czerwca br. eksperci z Biura ds. Żywności i Weterynarii Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów (DG SANCO) skontrolowali rosyjski system nadzoru produkcji mięsa drobiowego, przeznaczonego do eksportu do UE.
Jak wskazują eksperci FAMMU/FAPA, specjaliści z SANCO odbyli wizyty w dwóch zakładach przetwórczych, w gospodarstwie hodowlanym drobiu, w Międzyregionalnym Laboratorium Weterynaryjnym oraz w Centralnym Naukowym Laboratorium Weterynaryjnym w Rosji. Inspektorzy podkreślili osiągnięcie przez Rosjan znacznego postępu oraz wypełnienie zaleceń z poprzedniej kontroli. Niektóre zalecenia zostały już w pełni wdrożone, a inne znajdują się obecnie w kończonym stadium implementacji.
W ciągu miesiąca DG SANCO przedstawi stronie rosyjskiej projekt raportu z przeprowadzonego audytu. W ciągu ostatnich 5 lat produkcja drobiu w Rosji wzrosła o 75 proc., w 2010 r. rosyjskie białe mięso trafiło na rynki krajów Azji Południowo-Wschodniej. Eksperci przewidują, że wzrost krajowej produkcji pozwoli Rosjanom na zwiększenie potencjału eksportowego w latach 2012-2013 - podaje w komunikacie FAMMU/FAPA.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA