UE: Opłacalność produkcji żywca nadal bardzo niska
Jak wynika z danych KE trochę lepiej, choć nadal źle, wygląda sytuacja producentów żywca rzeźnego: trzody, kurcząt brojlerów i bydła. Dużemu wzrostowi cen pasz, odpowiednio o 41, 27 i 40 proc., towarzyszył bowiem wzrost cen sprzedaży żywca. I tak relacja cen żywca i pasz w przypadku trzody chlewnej i bydła pogorszyła się o około 20 proc., a w przypadku kurcząt o 9 proc. Jak wynika z omawianych danych, w porównaniu do bardzo trudnej sytuacji na wiosnę w 2008 r., obecnie opłacalność produkcji żywca jest tylko nieznacznie lepsza.
W maju w stosunku do stycznia o 11 proc. poprawiła się relacja cen trzody chlewnej do cen pasz. W przypadku kurcząt poprawa wyniosła 3 proc., a w przypadku bydła zaledwie 1 proc.
Większość analityków oczekuje dalszych obniżek cen zbóż i roślin oleistych na rynkach światowych, co może już wkrótce spowodować obniżki cen pasz. Niewykluczone są również, szczególnie w przypadku trzody chlewnej, podwyżki cen skupu. Dlatego w perspektywie najbliższych miesięcy oczekiwana jest poprawa sytuacji rolników prowadzących ten rodzaj produkcji.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej