Sytuacja na rynku – drób
Dlaczego kurczaki zaczęły tanieć? Niestety na to pytanie nikt nie potrafi jednoznacznie odpowiedzieć. Wiadomo tylko, że popyt jest teraz znikomy. Może gdy pogoda się poprawi, więcej chętnych będzie chociaż na produkty grillowe.
Kilogram tuszek z kurczaków kosztuje maksymalnie 5 złotych trzydzieści groszy. Ćwiartek - cztery złote. W elementach grillowych, skrzydełkach czy filetach, różnice są prawie niezauważalne.
KURCZAKI - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
tuszki 5,10 - 5,30
ćwiartki 3,80 - 4,00
skrzydełka 3,80 - 4,10
filety 12,00 - 12,60
Mniejsze zainteresowanie jest także podrobami. Dziwi to maklerów, bo zwykle o tej porze roku kupowano dużo tego asortymentu, do wyrobu chociażby pasztetów.
Za mrożone serca kupujący płacą maksymalnie dwa i pół złotego za kilogram. Ceny wątróbek nie przekraczają 2 złotych 30 groszy. Ceny żołądków też poszły w dół.
PODROBY Z KURCZAKÓW - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
serca 1,90 - 2,50
wątróbki 1,90 - 2,30
żołądki 2,80 - 3,00
Natomiast rynek indyków wyraźnie pnie się w górę. Takich stawek nie było wcześniej nawet przy eksporcie towaru.
Ponad 11 złotych za uda bez kości, to kompletna abstrakcja - mówią maklerzy. Bardzo zdrożały filety z indyków. Dziś trzeba za nie zapłacić ponad 18 złotych.
INDYKI - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
uda bez kości 11,00 - 11,50
filety 18,00 - 18,30
Źródło: Agrobiznes TVP