Sytuacja na rynku – wołowina
Pośrednicy jeżdżą, pytają i szukają, ale cen nie chcą podnieść, bo - jak przekonują - stawki narzucą tu zachodni kontrahenci. A dla nich głównym atutem polskiej wołowiny jest właśnie cena. Ale nie dla hodowców.
Za byki można dostać około 6 złotych. Niewiele wyżej wyceniane są tylko rasy mięsne. Popularne HF-y wyceniane są kosztują zaledwie 5,5 złotego za kilogram. Jałówki około 5 złotych. Wszystko zależy od kondycji i wagi zwierzęcia.
ŻYWIEC WOŁOWY | ||
ceny skupu netto | zł/kg | |
byki | 5,20 - 6,50 | |
jałówki | 4,20 - 5,50 | |
krowy | 2,00 - 4,70 |
źródło: ZM
A jakie ceny na targowiskach? Bardzo różne. Od niecałych 500 do ponad 800 zł za cielęta, poniżej 3000 zł za krowy i około 3000 zł za jałówki. Powyżej 4000 zł można dostać tylko za krowę z cielęciem.
BYDŁO |
||
targowiska | zł/szt. | |
cielęta | 480 - 850 | |
krowy | 2200 - 2900 | |
jałówki | 2800 - 3200 | |
krowa z cielęciem | 3100 - 4200 |
źródło: ODR
Źródło: Agrobiznes TVP