Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

 

A co jest najbardziej poszukiwane? Przede wszystkim to, co można albo łatwo wyeksportować na Wschód albo użyć do produkcji grillowych. Ceny większości elementów drobnych wzrosły w ciągu tygodnia o kilkanaście procent.

Ukraińscy partnerzy najchętniej kupują skórki i słoninę. Krajowe zakłady przetwórcze skupiły się teraz na tłustszych mięsach drobnych i podgardlach.

 

DROBNE ELEMENTY WIEPRZOWE
oferta sprzedaży zł/kg
skórki 1,00 - 2,00
tłuszcze 1,70 - 2,90
słonina 2,70 - 4,00
podgardle 2,60 - 4,20
mięsa drobne kl.II 3,00 - 9,50

 

 

Wolno, ale jednak rośnie zainteresowanie elementami szlachetnymi. Średni cena kilograma szynki to 10,30 zł, choć oferty sprzedaży sięgają nawet 12,5 złotego.

 

 

ELEMENTY WIEPRZOWE BEZ KOŚCI
oferta sprzedaży zł/kg
karkówka 12,00 - 12,60
szynka 9,50 - 12,50
łopatka 8,00 - 10,10
schab 13,40 - 15,00
boczek 5,50 - 10,50

 

 

Maklerzy liczą na większe ożywienie handlu tymi elementami w lipcu, gdy zacznie się sezon wakacyjny. Ale może się okazać, że Polacy zamiast karkówki na grilla, będą wybierać kiełbasy, kaszanki czy drób. Wtedy nie tylko ceny nie wzrosną, ale też powiększy się spora już górka tych mięs w magazynach.

Rosnąć za to będą ceny półtusz - uważają maklerzy. A to dlatego, że na rynku brakuje świń. I to wyraźnie widać. Jeszcze w ubiegłym tygodniu za kilogram półtusz w klasie E, kupujący płacili maksymalnie 6,50 złotego. Dzisiaj od tego poziomu zaczynają się rozmowy. Od poniedziałku ceny mogą wzrosnąć powyżej 7 zł.

 

PÓŁTUSZE KL.E

oferty zakupu        zł/kg

ubiegły tydzień      6,40 - 6,50

teraz                    6,50 - 6,80

 

Źródło: Agrobiznes TVP