Sytuacja na rynku – drób
Popyt, jeśli będzie większy, to dopiero w piątek lub na początku przyszłego tygodnia. Ale trudno cokolwiek wyrokować. Rynek jest nieprzewidywalny - oceniają maklerzy. Klienci kupują tuszki, skrzydełka na grilla i trochę podrobów. Ćwiartki rzadko znajdują nabywców - są zbyt drogie. W ubiegłym roku o tej porze cena nie przekraczała 4 złotych. Teraz za kilogram trzeba zapłacić nawet 4,5 złotego. Skrzydełka też zdrożały, ale to teraz towar chodliwy.
KURCZAKI - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
tuszki 5,40 - 5,60
ćwiartki 4,00 - 4,50
skrzydełka 4,00 - 4,60
filety 12,00 - 13,00
Większe zainteresowanie jest też skórkami drobiowymi, używanymi do produkcji wędlin. Cena dochodzi do 1,5 złotego. Ale towaru nie ma za dużo, podobnie jak mięsa mechanicznie odkostnionego.
Najwięcej chętnych jest teraz na wątróbki. Na serca i żołądki, popyt jest mniejszy.
PODROBY Z KURCZAKÓW - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
wątróbki 2,30 - 2,60
serca 2,20 - 3,00
żołądki 2,60 - 3,40
Źródło: Agrobiznes TVP