Opłacalności produkcji trzody może wzrosnąć
Wśród czynników warunkujących wyższą rentowność produkcji wymienia się również wzrost światowego popytu oraz nowe segmenty rynku mięsa wieprzowego. Holenderscy analitycy przewidują, że po wprowadzeniu w 2013 r. bardziej rygorystycznych przepisów z zakresu dobrostanu trzody chlewnej (zakaz kojców pojedynczych dla loch), pogłowie loch w UE może obniżyć się o 15-30 proc.
Bank ocenia, że ok. 20 proc. klientów z branży trzody chlewnej nie zdoła zmodernizować chlewni w wymaganym terminie i będzie zmuszona zaniechać produkcji. Hodowcy, którzy pozostaną na rynku, będą zwiększać swój potencjał produkcyjny, co w niedalekiej przyszłości może doprowadzić do odbudowy pogłowia stada do obecnego poziomu.
Jednocześnie wzrosną ceny żywca i zwiększy się opłacalność produkcji. Według holenderskiego związku producentów trzody chlewnej (NVV), branżę może opuścić nawet jeszcze większy odsetek producentów trzody. Stopień wymiany kojców w holenderskich chlewniach wynosi obecnie ok. 30 proc.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA