W pierwszym tygodniu czerwca drożały drób i wieprzowina, taniała wołowina
W analizowanym okresie krajowe zakłady mięsne skupowały bydło przeciętnie po 5,41 zł/kg wobec 5,45 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o 2 proc. mniej niż przed miesiącem, ale o 27 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 r.
Po sześciu tygodniach spadków, na początku czerwca br. wzrosły ceny skupu kurcząt brojlerów. W dniach 30.05-05.06.2011 r. za kurczęta brojlery płacono średnio 3,58 zł/kg, o 3 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, ale jednocześnie o ponad 7 proc. mniej niż przed miesiącem. Nadal notowany był systematyczny wzrost cen indyków, które skupowano po 5,95 zł/kg, tj. nieznacznie (o 0,4 proc.) drożej niż w poprzednim tygodniu.
W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca ceny indyków wzrosły o 5 proc. Za kurczęta zakłady drobiarskie płaciły o 6 proc. więcej niż przed rokiem, a ceny indyków były o 37 proc. wyższe.
Źródło: Portal Spożywczy za: PAP/ARR