Sytuacja na rynku – drób
Tu działa prosta zależność - im wyższa temperatura, tym większa podaż żywca i niższe ceny skupu. Gdy upał słabnie - stawki rosną. Kiedy wstawiać pisklęta, by na kurczakach zarobić, to prawdziwa ruletka. Kto teraz odstawia żywiec do zakładów, ten traci.
Dziś ubojnie z wolnego rynku oferują hodowcom maksymalnie 3,5 złotego za kilogram. W ramach umów kontraktacyjnych można liczyć na 10 groszy więcej. Najtaniej w Małopolsce - tu ceny zaczynają się od 3,20 zł.
BROJLERY
ceny skupu netto zł/kg
wolny rynek 3,20 - 3,50
kontraktacja 3,45 - 3,60
A co z cenami indyków? W tym przypadku zdają się obowiązywać proste reguły gry - gdy wstawienia są małe, ceny rosną.
INDYKI
ceny skupu netto zł/kg
indory 6,15 - 6,50
indyczki 5,70 - 6,20
Źródło: Agrobiznes TVP