Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – drób

Sytuacja na rynku – drób

Tu działa prosta zależność - im wyższa temperatura, tym większa podaż żywca i niższe ceny skupu. Gdy upał słabnie - stawki rosną. Kiedy wstawiać pisklęta, by na kurczakach zarobić, to prawdziwa ruletka. Kto teraz odstawia żywiec do zakładów, ten traci.

Dziś ubojnie z wolnego rynku oferują hodowcom maksymalnie 3,5 złotego za kilogram. W ramach umów kontraktacyjnych można liczyć na 10 groszy więcej. Najtaniej w Małopolsce - tu ceny zaczynają się od 3,20 zł.

 

BROJLERY

ceny skupu netto     zł/kg

wolny rynek          3,20 - 3,50

kontraktacja         3,45 - 3,60

 

A co z cenami indyków? W tym przypadku zdają się obowiązywać proste reguły gry - gdy wstawienia są małe, ceny rosną.

 

INDYKI

ceny skupu netto     zł/kg

indory               6,15 - 6,50

indyczki             5,70 - 6,20

Źródło: Agrobiznes TVP