Sytuacja na rynku – wieprzowina
Jeszcze tydzień temu półtusze w klasie E kosztowały maksymalnie 6 złotych 20 groszy za kilogram. Dzisiaj trudno jest je kupić po 6 złotych 50 groszy. I trzeba się przygotować na dalsze podwyżki - mówią maklerzy. A drożeją przede wszystkim elementy drobne, których brakuje. Te szlachetne, jak karkówka, schab czy szynka, na razie nie znajdują amatorów. Powód? Pełną parą rusza sezon grillowy, a wraz z nim zapotrzebowanie na kiełbasę oraz inne wyroby.
Na rynku poszukiwane są przede wszystkim skórki, głowy i tłuszcze. Ceny tłuszczów twardych dochodzą już do 3 złotych za kilogram. W górę pnie się też słonina.
DROBNE ELEMENTY WIEPRZOWE | ||
oferty sprzedaży | zł/kg | |
głowy | 1,10 - 1,70 | |
skórki | 1,00 - 2,00 | |
tłuszcze miękkie | 1,70 - 2,00 | |
tłuszcze twarde | 2,00 - 2,90 | |
słonina | 2,70 - 4,00 |
Trudno dostępne są przodki, podgardla i mięsa drobne. Te ostatnie kosztują już nawet 9,5 złotego za kilogram. Zainteresowanie jest też nogami - ich cena dochodzi do 3 złotych.
DROBNE ELEMENTY WIEPRZOWE | ||
oferty sprzedaży | zł/kg | |
nogi | 0,90 - 3,00 | |
podgardle | 2,60 - 4,20 | |
pachwina | 3,50 - 6,00 | |
przody | 6,00 - 7,70 | |
mięsa drobne kl. II | 2,75 - 9,50 |
Źródło: Agrobiznes TVP